Kulturlivet blomstrar med mängder av stora konstutställningar och evenemang. Den traditionellt lite stadiga tyska maten har luckrats upp med nya spännande restauranger från alla världens kök. Tidigare var Östra Berlin lite eftersatt, men har nu många trevliga klubbar och konstnärskvarter. Och restauranger och hotell.
Under en weekend i Berlin är det ett tips att du hittar ett centralt hotell med gångavstånd till Potsdamer Platz som är nöjes och shoppingdistriktet. I västra Berlin föreslår vi kvarteren runt Kurfürstendamm och KaDeWe. Från Stockholm hittar du ganska billiga flygbiljetter.
Från början var Berlin en av två tvillingstäder som utvecklades. Den andra hette Cölln, som blev stad 1237 och låg i floden Spree på ön Spreeinsel. Berlin låg intill på fastlandet. 1307 erhölls gemensamt rådhus, så då gick Cölln helt upp i Berlin. Allt om Berlin på Berlinspecialisterna.se
Man tror att namnet Berlin kommer från det slaviska ordet ber som betyder björnens ande. Men även från berloga som betyder björnens ide. En annan teori är att namnet kommer av berl som betyder träsk eller våtmark. Och våtmarker fanns i området. Björnen (Der Berliner Bär), dvs. Berlins stadsvapen, har uppstått senare och det finns ingen säker förklaring.
Släkten Hohenzollern har styrt i Berlin fram till början av 1900-talet. När först världskriget tar slut ändras det Tyska riket till republik (s.k. Weimarrepubliken) med Berlin som huvudstad.
I valet 1933 blev Adolf Hitler tysk rikskansler och senare "Führer" och styrde från Berlin 1936 när Berlin var värd för de olympiska spelen, som nazisterna använde till propaganda. Likaså utnyttjade man Berlins 700-årsjubileum år efter. Sedan kom andra världskriget, som ju slutade med att staden ödelades och sedan delades i fyra zoner under USA, England, Frankrike och Ryssland. De tre förstnämnda blev så småningom till Västberlin och den ryska zonen blev Östberlin.